maanantai 18. huhtikuuta 2016

Lukemisen tulevaisuus



Nykyään ihmiset lukevat lehtensä ja kirjansa yhä useammin netin kautta. Oppikirjatkin ovat siirtymässä sähköiseen muotoon. Tarvitaanko perinteisiä lehtiä tai kirjoja enää mihinkään? Onko perinteisille kirjastoille enää mitään käyttöä?

Lukeminen on osa sujuvaa arkea. Lukutaito on suuri osa lukiolaisen yleissivistystä. Lukemisen avulla ihminen oppii uusia sanoja ja sanavarasto laajenee, jolloin myös oman tekstin kirjoittaminen on helpompaa. On selvää, että lukeminen on tärkeää, mutta onko sillä väliä lukeeko tekstinsä paperilta tai netistä?

Perinteisien lehtien lukemista ei kannata kokonaan lopettaa, sillä ne ovat tärkeitä etenkin vanhemmalle väestölle. Näyttää kuitenkin siltä, että lukeminen tapahtuu tulevina vuosina sähköisessä muodossa. Kirjat ja lehdet ovat kirjaston kirjoja helpommin saatavilla ja ne ovat aina älypuhelimessa mukana. Näin nuorten kynnys lukemiseen voi hyvinkin madaltua. Lukeminen on helpompi aloittaa.

Tekstien lukeminen kansien välistä on helpompaa ja miellyttävämpää, kuin pienen älypuhelimen ruudun tihrustaminen. Tosin se on vain suurimmalta osin vain tottumuskysymys. Jos nykylapset opettaa pienestä pitäen lukemaan tekstinsä digitaalisessa muodossa, niin todennäköisemmin he käyttävät luontevammin sähköisiä kirjoja ja lehtiä myöhemmälläkin iällä.

Kaikenlainen asioiminen siirtyy yhä kiihtyvämmällä tahdilla digimuotoon, niin myös lukeminen. Vaikka se ei alkuun tuntuisi mukavalta ajatukselta, siihen on vain totuttava. Se on nykyaikaa. Jonain päivänä se tuntuu yhtä luontevalta kuin perinteisen sanomalehden selaaminen.

Niklas & Niko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti